• Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa

    Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym

  • Przetwórstwo mleka

    Przetwórstwo mleka

  • Przetwórstwo mięsa

    Przetwórstwo mięsa

  • Przetwórstwo owoców

    Przetwórstwo owoców

  • Przetwórstwo zbóż

    Przetwórstwo zbóż

Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa przy CDR O/Radom istnieje i funkcjonuje od 2010 roku. Powstało ono z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

CDR O/Radom podjął się stworzenia i prowadzenia ośrodka, który dawałby możliwość zarówno teoretycznego, jak i praktycznego szkolenia chętnych, pragnących poznać tajniki przetwórstwa na poziomie gospodarstwa.

 Za stworzeniem Centrum przemawiały następujące przesłanki:

  • Łańcuch dostaw żywności łączy trzy istotne sektory gospodarki: rolnictwo, przetwórstwo spożywcze oraz dystrybucję. Pozycja rolnika - producenta surowców jest w tym łańcuchu najsłabsza.
  • Oczekiwania rolników, którzy prowadząc gospodarstwa chcą także wytwarzać produkty, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym pokazanie praktycznych możliwości.
  • Możliwość prowadzenia tego rodzaju działalności, przy zachowaniu jednocześnie standardów gwarantujących bezpieczeństwo produkowanej żywności.
  • Możliwość wytwarzania produktów tradycyjnych i regionalnych w małej skali przy wykorzystaniu specyficznych technologii i umiejętności.
  • Szansa na zapobieżenie lub przynajmniej na ograniczenie przechwytywania znacznej części wartości dodanej przez wielkich producentów i dystrybutorów.

 Budynek Centrum Praktycznego Szkolenia

bud1

 

W skład Centrum wchodzą:
Linia do produkcji soków. Powierzchnia hali to 92,5 m2. Elementy wyposażenia linii:  myjka z podajnikiem, zintegrowana z rozdrabniaczem, prasa taśmowa cztero-walcowa z płynną regulacją szybkości przesuwu taśmy, pasteryzator z kotłem grzewczym gazowym, rozlewacz bag-in-box, rozlewacz do butelek czterostanowiskowy, zbiorniki ze stali szlachetnej 220 l, pompa wirnikowa ze stali szlachetnej, do przepompowania soku z prasy do zbiornika. Wydajność linii wynosi 400 – 500 litrów soku na godzinę.

linia s1linias2

 

Masarnia. Mały zakład przetwórstwa mięsa zarejestrowany jako produkcja mała, lokalna i ograniczona (MLO). Zakład ma powierzchnię 173 m2 i jest wyposażony w wieszak na półtusze i ćwierćtusze, stół rozbiorowy, stół roboczy, wilk, mieszalnik farszu, nadziewarkę mechaniczną, nastrzykiwarkę, kocioł parzelniczy, wózek do farszu, komorę wędzarniczo - parzelniczą, wytwornicę lodu, chłodnię surowców i wyrobów gotowych, umywalki technologiczne, regały magazynowe, panel czystości + sterylizator. Dodatkowo została do niego dobudowania tradycyjna wędzarnia. Zdolność produkcyjna zakładu to 4 półtusze wieprzowe jednorazowo.

mas1mas2

 

Mleczarnia. To także zakład MLO.  Powierzchna hali produkcyjnej i pomieszczeń (w tym dojrzewalni serów z kontrolą temperatury i wilgotności) to 109 m2. W mleczarni znajdują się podstawowe maszyny i urządzenia do przetwórstwa mleka takie jak kadź serowarska – pasteryzator, pasteryzator do śmietanki, wirówka do mleka, maselnica, stół ociekowo/formierski, wanna do solenia sera, prasa pneumatyczna do sera, sterylizator i umywalka z kranem bezdotykowym. Zdolność produkcyjna mleczarni to 300 litrów mleka na jeden przerób.

mlecz1mlecz2

 

Młyn zlokalizowany  w Ekologicznym Gospodarstwie Pokazowym w Chwałowicach. Jest to obiekt o powierzchni 62 m2,  który został wyposażony w mlewnik żarnowy, separator (odsiewacz sitowy) oraz system odpylania. Można w nim produkować mąki z ziarna pszenicy orkiszu i  żyta. Dzienna zdolność produkcyjna młyna to około 1 000 kg mąki.

mlyn1mlyn2

 

Zaplecze socjalne o powierzchni 47 m2, na które składają się: korytarz, szatnia osób szkolonych, WC damskie, męskie i dla niepełnosprawnych, szatnia personelu oraz pomieszczenie sanitarne.