• Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa

    Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym

  • Przetwórstwo mleka

    Przetwórstwo mleka

  • Przetwórstwo mięsa

    Przetwórstwo mięsa

  • Przetwórstwo owoców

    Przetwórstwo owoców

  • Przetwórstwo zbóż

    Przetwórstwo zbóż

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu po zorganizowanych w bieżącym roku szkoleniach dotyczących prowadzenia działalności rolniczego handlu detalicznego zebrało i przesłało do MRiRW Departamentu Bezpieczeństwa Żywności przekazane przez uczestników szkoleń pytania w ww. zakresie. Opracowane przez Ministerstwo Rolnictwa i instytucje nadzorujące działalność rolniczego handlu detalicznego interpretacje i odpowiedzi prezentujemy w załączniku. pobierz załącznik

  

Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii uprzejmie informuje, że na stronie Internetowej Ministerstwa pod adresem: www.minrol.gov.pl w zakładce Informacje branżowe - aktualności zostały zamieszczone zaktualizowane informacje dla rolników i innych podmiotów pt.:

 

W dniach 16-17.01.2017 r. w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie odbyło się szkolenie pt „Uruchamianie i prowadzenie działalności w zakresie rolniczego handlu detalicznego”. Celem szkolenia było przygotowanie doradców do udzielania rolnikom pomocy w zakresie warunków uruchamiania i prowadzenia sprzedaży żywności z gospodarstwa w ramach nowej formy działalności jaką jest rolniczy handel detaliczny.

Przedsiębiorczość na wsi i obszarach wiejskich to bardzo ważny element gospodarki narodowej szczególnie w kontekście walki z bezrobociem, aktywizacji zawodowej oraz umożliwianie dostępu do szerokiej gamy produktów i usług mieszkańcom tych obszarów. Biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia z poprzednio realizowanych programów i wychodząc temu naprzeciw, zaplanowano wsparcie z wykorzystaniem środków unijnych w ramach nowego PROW (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich) na lata 2014-2020.

Żywność zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i niezwierzęcego produkowana przez rolników w gospodarstwach rolnych będzie mogła być sprzedawana w ramach rolniczej sprzedaży detalicznej. Wymagania sanitarne, organizacyjne i fiskalne wobec takiej produkcji będą znacznie uproszczone. Ale dopiero za rok.