• Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa

    Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym

  • Przetwórstwo mleka

    Przetwórstwo mleka

  • Przetwórstwo mięsa

    Przetwórstwo mięsa

  • Przetwórstwo owoców

    Przetwórstwo owoców

  • Przetwórstwo zbóż

    Przetwórstwo zbóż

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO
w BRWINOWIE Oddział w RADOMIU
PRZEDŁUŻA TERMIN PRZYJMOWANIA ZGŁOSZEŃ DO OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU
„Najlepsza wędzarnia tradycyjna”

Z uwagi na okres przyjmowania zgłoszeń pokrywający się z okresem urlopowym oraz sytuację epidemiologiczną w kraju, termin przyjmowania zgłoszeń do konkursu zostaje przesunięty o 2 tygodnie, to jest do 2 października 2020 r. Pozostałe zasady pozostają bez zmian.

  1.  Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych wędzarni, umożliwiających wędzenie produktów mięsnych systemem tradycyjnym, z zachowaniem bezpieczeństwa zdrowotnego produktu i najwyższej jakości wędzonek. W Konkursie nagrodzone zostaną najlepsze wędzarnie „tradycyjne” w Polsce. W ramach Konkursu ocenione zostaną kiełbasa cienka i szynka.
  2. Organizatorem Konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu (CDR), we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Badania i ocenę wędlin przeprowadzi jednostka naukowo badawcza.
  3. Uczestnikami konkursu mogą być zarejestrowane podmioty które, wykorzystują w produkcji wędzarnie, umożliwiające wędzenie systemem tradycyjnym.
  4. Zgłoszenia do udziału w konkursie można składać drogą elektroniczną: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..; pocztą tradycyjną: 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18 lub osobiście. „Karta zgłoszenia” załączona jest do niniejszego ogłoszenia.
  5. Zgłoszenie oprócz „karty zgłoszenia” powinno zawierać projekt wędzarni lub szkic / schemat, fotografie, opis z wymiarami i technologią procesu wędzenia, oraz inne materiały, uzasadniające zgłoszenie wędzarni do konkursu. Wraz ze zgłoszeniem należy dostarczyć zaakceptowaną i podpisaną klauzulę RODO. Zgłaszający obowiązany jest również do zapoznania się z treścią regulaminu konkursu, który załączony jest do niniejszego ogłoszenia.
  6. Laureaci Konkursu otrzymują nagrody, dyplomy i wyróżnienia,
  7. Organizatorzy przewidują upowszechnianie informacji o wynikach konkursu poprzez strony internetowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego.
  8. Informacje na temat konkursu, w tym Regulamin Konkursu zamieszczone są na stronie internetowej Centrum Doradztwa Rolniczego www.cdr.gov.pl.
  9. Szczegółowych informacji na temat organizacji Konkursu udziela Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu; tel. 48 365 69 00 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
  10. Przesłanie podpisanej :Karty zgłoszenia” oznacza zapoznanie się i akceptację postanowień regulaminu, oraz zasad ochrony danych osobowych zawartych w regulaminie.

Do pobrania:

Formularz zgłoszeniowy

Regulamin konkursu

logo4

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w ramach realizowanej operacji KSOW na lata 2020-2021 pn. „Produkcja i sprzedaż żywności z gospodarstwa w warunkach zagrożenia epidemiologicznego” zorganizowało w dniach 27 i 28 lipca 2020r. krajową konferencję „Krótkie łańcuchy dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego – doświadczenia producentów i oczekiwania konsumentów”.

Celem konferencji – webinarium było przekazanie wiedzy w zakresie organizacji produkcji i sprzedaży produktów żywnościowych z gospodarstwa w warunkach podwyższonego ryzyka wystąpienia zagrożeń i wobec zmian w postawach i zachowaniach konsumentów. W konferencjach uczestniczyło łącznie 179 osób. Byli to doradcy, rolnicy, przedstawiciele samorządów oraz stowarzyszeń.

Centrum Doradztwa Rolniczego Odział w Radomiu na przełomie maja i czerwca bieżącego roku  wspólnie z Departamentem Bezpieczeństwa Hodowli i Produkcji Zwierzęcej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównym Inspektoratem Weterynarii zorganizowało szkolenia informacyjne dotyczące prowadzenia działalności produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

Uczestnicy szkoleń zgłosili szereg pytań dotyczących uruchamiania tej formy działalności.

Departament Bezpieczeństwa Hodowli i Produkcji Zwierzęcej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazuje odpowiedzi i interpretacje dotyczące zagadnień ujętych w pytaniach.

Do pobrania:

Pytania i odpowiedzi cz. 1

Pytania i odpowiedzi cz. 2

18 lutego 2020 r. weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

Rozporządzenie jest skierowane przede wszystkim do rolników utrzymujących zwierzęta w swoich gospodarstwach i zainteresowanych rozwojem działalności, poprzez dokonywanie uboju zwierząt lub rozbioru ich mięsa w celu wprowadzenia pozyskanego mięsa na rynek lub przeznaczenia pozyskanego mięsa do działalności przetwórczej np. MLO, RHD.

Aby ułatwić proces uruchamiania rzeźni położonej na terenie gospodarstwa rolnego Główny Inspektorat Weterynarii opracował poradnik określający wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu „rzeźni rolniczej”. Na terenie gospodarstwa rolnego można również dokonywać uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby. Jakie wymagania weterynaryjne należy spełnić przy prowadzeniu uboju na użytek własny określono w opracowanej przez GIW informacji dla rolników.

Do pobrania:

Rzeźnie rolnicze

Ubój na użytek własny w gospodarstwie

 

 

  1. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych wędzarni, umożliwiających wędzenie produktów mięsnych systemem tradycyjnym, z zachowaniem bezpieczeństwa zdrowotnego produktu i najwyższej jakości wędzonek. W Konkursie nagrodzone zostaną najlepsze wędzarnie „tradycyjne” w Polsce. W ramach Konkursu ocenione zostaną kiełbasa cienka i szynka.
  2. Organizatorem Konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu (CDR), we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Badania i ocenę wędlin przeprowadzi jednostka naukowo badawcza.

  3. Uczestnikami konkursu mogą być zarejestrowane podmioty które, wykorzystują w produkcji wędzarnie, umożliwiające wędzenie systemem tradycyjnym.
  4. Zgłoszenia do udziału w konkursie można składać drogą elektroniczną: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..; pocztą tradycyjną: 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18 lub osobiście. „Karta zgłoszenia” załączona jest do niniejszego ogłoszenia.
  5. Zgłoszenie oprócz „karty zgłoszenia” powinno zawierać projekt wędzarni lub szkic / schemat, fotografie, opis z wymiarami i technologią procesu wędzenia, oraz inne materiały, uzasadniające zgłoszenie wędzarni do konkursu. Wraz ze zgłoszeniem należy dostarczyć zaakceptowaną i podpisaną klauzulę RODO. Zgłaszający obowiązany jest również do zapoznania się z treścią regulaminu konkursu, który załączony jest do niniejszego ogłoszenia.
  6. Laureaci Konkursu otrzymują nagrody, dyplomy i wyróżnienia,
  7. Organizatorzy przewidują upowszechnianie informacji o wynikach konkursu poprzez strony internetowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego.
  8. Informacje na temat konkursu, w tym Regulamin Konkursu zamieszczone są na stronie internetowej Centrum Doradztwa Rolniczego www.cdr.gov.pl.
  9. Szczegółowych informacji na temat organizacji Konkursu udziela Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu; tel. 48 365 69 00 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
  10. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 18 września 2020r.
  11. Przesłanie podpisanej :Karty zgłoszenia” oznacza zapoznanie się i akceptację postanowień regulaminu, oraz zasad ochrony danych osobowych zawartych w regulaminie.

 Do pobrania:

Formularz zgłoszeniowy

Regulamin konkursu