• Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa

    Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym

  • Przetwórstwo mleka

    Przetwórstwo mleka

  • Przetwórstwo mięsa

    Przetwórstwo mięsa

  • Przetwórstwo owoców

    Przetwórstwo owoców

  • Przetwórstwo zbóż

    Przetwórstwo zbóż

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu oddaje do Państwa dyspozycji opracowanie pozwalające na prowadzenie ewidencji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym w systemie elektronicznym.

Opracowanie skierowane jest do rolników prowadzących i zarejestrowanych w Rolniczym handlu detalicznym, także dla własnych celów by sprawdzić warunki prowadzenia „rhd”, dla doradców rolniczych, w celach szkoleniowych.

Aplikacja pod nazwą Pomocnik prowadzenia ewidencji sprzedaży – rhd_2021_1 jest do pobrania poniżej oraz w zakładce Repozytorium narzędzi pracy doradczej na stronie CDR O/Radom.

Do pobrania:

Aplikacja

 

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, organizuje w dniach 1.3,5.02.2021r. trzy webinaria dot. uruchamiania małych zakładów przetwórczych i sprzedaży produktów spożywczych wytworzonych w gospodarstwie rolnym. Celem podejmowanych działań jest zachęcanie rolników do prowadzenia małego przetwórstwa w gospodarstwach, skracania łańcuchów dostaw żywności oraz optymalizacja dochodów wskutek rezygnacji z usług pośredników i hurtowników. W trakcie trwania webinariów przedstawione zostaną przykłady technologicznych rozwiązań z zakresu przetwórstwa (mleka, mięsa oraz owoców i warzyw), wymagania formalno-prawne oraz sposoby sprzedaży. Program spotkań obejmuje także wirtualne wizyty w Centrum Praktycznego Szkolenia w Radomiu z udziałem eksperta.

Zgłoszenia uczestnictwa należy dokonywać do dnia 28.01.2021r. pod adresem:

Jak uruchomić produkcję i sprzedaż wyrobów mlecznych w gospodarstwie rolnym

Jak uruchomić produkcję i sprzedaż wyrobów mięsnych w gospodarstwie rolnym

Jak uruchomić produkcję i sprzedaż soków naturalnych z owoców i warzyw

Po zarejestrowaniu uczestnictwa każdy zakwalifikowany uczestnik otrzyma na pocztę elektroniczną link do szkolenia i hasło. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, o uczestnictwie będzie decydowała kolejność przesłania zgłoszenia.

Osoba do kontaktu w sprawach merytorycznych: Monika Mrożek tel.48 365-69-35, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Udział w szkoleniu jest bezpłatny.

Serdecznie zapraszamy do udziału.

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu zakończyło realizację operacji „Produkcja i sprzedaż żywności z gospodarstwa w warunkach zagrożenia epidemiologicznego”. Operacja realizowana była w ramach planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021.

Krótkie łańcuchy dostaw są ważną formą dystrybucji żywności pochodzącej z gospodarstwa rolnego. Jest to forma zintegrowanej produkcji, dystrybucji i sprzedaży żywności, która minimalizuje liczbę pośredników pomiędzy kupującym a produkującym. Właściciele gospodarstw rolnych są podstawowym podmiotem przyczyniającym się do rozwoju sprzedaży żywności w ramach krótkich łańcuchów dostaw. Jednocześnie produkcja i sprzedaż żywności przez rolnika czy prowadzenie małego zakładu przetwórczego, szczególnie na starcie wymaga zapoznania się z podstawowymi wymogami formalno–prawnymi dla tego typu działalności. Dodatkowe wyzwania przed takimi producentami wynikają z obecnej sytuacji wystąpienia zagrożenia epidemicznego.

CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO
w BRWINOWIE Oddział w RADOMIU
PRZEDŁUŻA TERMIN PRZYJMOWANIA ZGŁOSZEŃ DO OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU
„Najlepsza wędzarnia tradycyjna”

Z uwagi na okres przyjmowania zgłoszeń pokrywający się z okresem urlopowym oraz sytuację epidemiologiczną w kraju, termin przyjmowania zgłoszeń do konkursu zostaje przesunięty o 2 tygodnie, to jest do 2 października 2020 r. Pozostałe zasady pozostają bez zmian.

  1.  Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych wędzarni, umożliwiających wędzenie produktów mięsnych systemem tradycyjnym, z zachowaniem bezpieczeństwa zdrowotnego produktu i najwyższej jakości wędzonek. W Konkursie nagrodzone zostaną najlepsze wędzarnie „tradycyjne” w Polsce. W ramach Konkursu ocenione zostaną kiełbasa cienka i szynka.
  2. Organizatorem Konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu (CDR), we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Badania i ocenę wędlin przeprowadzi jednostka naukowo badawcza.
  3. Uczestnikami konkursu mogą być zarejestrowane podmioty które, wykorzystują w produkcji wędzarnie, umożliwiające wędzenie systemem tradycyjnym.
  4. Zgłoszenia do udziału w konkursie można składać drogą elektroniczną: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..; pocztą tradycyjną: 26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18 lub osobiście. „Karta zgłoszenia” załączona jest do niniejszego ogłoszenia.
  5. Zgłoszenie oprócz „karty zgłoszenia” powinno zawierać projekt wędzarni lub szkic / schemat, fotografie, opis z wymiarami i technologią procesu wędzenia, oraz inne materiały, uzasadniające zgłoszenie wędzarni do konkursu. Wraz ze zgłoszeniem należy dostarczyć zaakceptowaną i podpisaną klauzulę RODO. Zgłaszający obowiązany jest również do zapoznania się z treścią regulaminu konkursu, który załączony jest do niniejszego ogłoszenia.
  6. Laureaci Konkursu otrzymują nagrody, dyplomy i wyróżnienia,
  7. Organizatorzy przewidują upowszechnianie informacji o wynikach konkursu poprzez strony internetowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego.
  8. Informacje na temat konkursu, w tym Regulamin Konkursu zamieszczone są na stronie internetowej Centrum Doradztwa Rolniczego www.cdr.gov.pl.
  9. Szczegółowych informacji na temat organizacji Konkursu udziela Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu; tel. 48 365 69 00 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
  10. Przesłanie podpisanej :Karty zgłoszenia” oznacza zapoznanie się i akceptację postanowień regulaminu, oraz zasad ochrony danych osobowych zawartych w regulaminie.

Do pobrania:

Formularz zgłoszeniowy

Regulamin konkursu

logo4

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, w ramach realizowanej operacji KSOW na lata 2020-2021 pn. „Produkcja i sprzedaż żywności z gospodarstwa w warunkach zagrożenia epidemiologicznego” zorganizowało w dniach 27 i 28 lipca 2020r. krajową konferencję „Krótkie łańcuchy dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego – doświadczenia producentów i oczekiwania konsumentów”.

Celem konferencji – webinarium było przekazanie wiedzy w zakresie organizacji produkcji i sprzedaży produktów żywnościowych z gospodarstwa w warunkach podwyższonego ryzyka wystąpienia zagrożeń i wobec zmian w postawach i zachowaniach konsumentów. W konferencjach uczestniczyło łącznie 179 osób. Byli to doradcy, rolnicy, przedstawiciele samorządów oraz stowarzyszeń.