Termin „bezpieczeństwo żywności” określa ogół warunków, które muszą być spełnione przez producenta produktu żywnościowego. Dotyczą one stosowania substancji dodatkowych, aromatów, poziomu substancji zanieczyszczających, pozostałości pestycydów oraz warunków napromieniowania żywności i cech organoleptycznych wyrobu, ale również działań, które powinny być podjęte na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością.
Mając na celu bezpieczeństwo oraz wysoką jakość wytwarzanych wyrobów producent żywności zobowiązany jest do przestrzegania podczas produkcji żywności wymagań higienicznych. Artykuł „Higiena produkcji zdrowej żywności na małą skalę w warunkach domowych” skupia się na zagadnieniu higienicznego wytwarzania żywności przeznaczonej do sprzedaży w warunkach domowych tj. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego, w pomieszczeniu w którym na co dzień przygotowywane są posiłki.
Link do artykułu PDF 0,8 MB