• Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa

    Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym

  • Przetwórstwo mleka

    Przetwórstwo mleka

  • Przetwórstwo mięsa

    Przetwórstwo mięsa

  • Przetwórstwo owoców

    Przetwórstwo owoców

  • Przetwórstwo zbóż

    Przetwórstwo zbóż

Produkty tradycyjne i regionalne to produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami z najwyższej jakości surowców odzwierciedleniem czego jest uzyskanie wysokiej ceny i wzrost dochodów producentów. Ich wytwarzanie i sprzedaż aktywizuje gospodarczo region, podnosi jego atrakcyjność, wzmacniając lokalną tożsamość, przyczyniając się do poprawy jego konkurencyjności. Najistotniejszą cechą produktów regionalnych i tradycyjnych jest specyficzna jakość, która jest konsekwencją tradycyjnego sposobu wytwarzania. Unikalna jakość może wynikać także z otoczenia – oddziaływania czynników naturalnych będących charakterystycznymi dla danego obszaru np. usytuowanie terenu, jakość gleby, klimat, roślinność.

Produkty regionalne i tradycyjne dla Europy stanowią także wartość kulturową. W Unii Europejskiej realizacja polityki jakości żywności polega na wyróżnieniu znakami i nadaniu certyfikatów potwierdzających doskonałą jakość wyrobów rolno-spożywczych, wywodzących się z konkretnych regionów oraz charakteryzujących się tradycyjnym sposobem produkcji. Realizowana polityka jakości daje także pewność konsumentom, że kupują oni żywność bardzo wysokiej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się wyjątkową, tradycyjną metodą produkcji.

Do pobrania:

Pełna treść opracowania

 

 

W dniach od 29 marca do 12 maja Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmować wnioski o pomoc w ramach działania „Współpraca”. Celem realizacji operacji jest tworzenie krótkich łańcuchów dostaw obejmujących ograniczoną liczbę podmiotów gospodarczych zaangażowanych we współpracę, przynoszących lokalny rozwój gospodarczy oraz charakteryzujących się ścisłymi związkami geograficznymi i społecznymi między producentami, podmiotami zajmującymi się przetwórstwem a konsumentami.

O wsparcie może ubiegać się grupa operacyjna (EPI) w skład której wchodzi co najmniej 5 rolników oraz która ma nadany nr identyfikacyjny o którym mowa w art. 12 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności (Dz. U. z 2020 r. poz. 1206 i 1440). Grupa powinna posiadać zdolność prawną lub działać na podstawie, zawartej w formie pisemnej, umowy spółki cywilnej albo innej umowy określającej sposób wspólnej realizacji operacji i wspólnego ubiegania się o przyznanie pomocy.

Wsparcie w ramach działania „Współpraca” może być przyznane min. na budowę, przebudowę lub remont połączony z modernizacją obiektów lub infrastruktury, zakup lub instalację nowych maszyn lub urządzeń, w tym środków transportu, na zakup lub instalacji wyposażenia lub na odpłatne korzystanie z maszyn, urządzeń, środków transportu, wyposażenia i nieruchomości w związku z realizacją operacji.

Więcej informacji

 

 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju wsi zwraca się z prośbą do uczestników łańcucha dostaw o zapoznanie się z projektem ustawy „O przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi”. Uwagi do ustawy można zgłaszać, w ramach konsultacji publicznych do dnia 05.03.2021 r.

Link do strony MRIRW z ogłoszeniem

 

 

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu oddaje do Państwa dyspozycji opracowanie pozwalające na prowadzenie ewidencji sprzedaży produktów przetworzonych w gospodarstwie rolnym w systemie elektronicznym.

Opracowanie skierowane jest do rolników prowadzących i zarejestrowanych w Rolniczym handlu detalicznym, także dla własnych celów by sprawdzić warunki prowadzenia „rhd”, dla doradców rolniczych, w celach szkoleniowych.

Aplikacja pod nazwą Pomocnik prowadzenia ewidencji sprzedaży – rhd_2021_1 jest do pobrania poniżej oraz w zakładce Repozytorium narzędzi pracy doradczej na stronie CDR O/Radom.

Do pobrania:

Aplikacja

 

 

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, organizuje w dniach 1.3,5.02.2021r. trzy webinaria dot. uruchamiania małych zakładów przetwórczych i sprzedaży produktów spożywczych wytworzonych w gospodarstwie rolnym. Celem podejmowanych działań jest zachęcanie rolników do prowadzenia małego przetwórstwa w gospodarstwach, skracania łańcuchów dostaw żywności oraz optymalizacja dochodów wskutek rezygnacji z usług pośredników i hurtowników. W trakcie trwania webinariów przedstawione zostaną przykłady technologicznych rozwiązań z zakresu przetwórstwa (mleka, mięsa oraz owoców i warzyw), wymagania formalno-prawne oraz sposoby sprzedaży. Program spotkań obejmuje także wirtualne wizyty w Centrum Praktycznego Szkolenia w Radomiu z udziałem eksperta.

Zgłoszenia uczestnictwa należy dokonywać do dnia 28.01.2021r. pod adresem:

Jak uruchomić produkcję i sprzedaż wyrobów mlecznych w gospodarstwie rolnym

Jak uruchomić produkcję i sprzedaż wyrobów mięsnych w gospodarstwie rolnym

Jak uruchomić produkcję i sprzedaż soków naturalnych z owoców i warzyw

Po zarejestrowaniu uczestnictwa każdy zakwalifikowany uczestnik otrzyma na pocztę elektroniczną link do szkolenia i hasło. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, o uczestnictwie będzie decydowała kolejność przesłania zgłoszenia.

Osoba do kontaktu w sprawach merytorycznych: Monika Mrożek tel.48 365-69-35, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Udział w szkoleniu jest bezpłatny.

Serdecznie zapraszamy do udziału.