• Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa

    Przetwórstwo w gospodarstwie rolnym

  • Przetwórstwo mleka

    Przetwórstwo mleka

  • Przetwórstwo mięsa

    Przetwórstwo mięsa

  • Przetwórstwo owoców

    Przetwórstwo owoców

  • Przetwórstwo zbóż

    Przetwórstwo zbóż

Przykładowe rozwiązania linii technologicznych i orientacyjne koszty inwestycji (przetwórstwo zbóż, owoców, mięsa)

Jednym ze sposobów na podniesienie efektywności gospodarowania jest wprowadzenie do oferty gospodarstwa, obok surowców (uzyskanych w produkcji podstawowej), również produktów przetworzonych. Wbrew powszechnym opiniom głoszącym, że uruchomienie przetwórstwa przy gospodarstwie „jest niemożliwe”, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, dysponuje przykładami rozwiązań technologicznych w czterech podstawowych rodzajach przetwórstwa, które mogą zostać uruchomione właśnie jako przetwórstwo „przyzagrodowe”.